Asbestloket Koggenland was zoooo dichtbij.

 

 Met het indienen van het initiatiefvoorstel voor een kostenloos asbestloket voor   het ontzorgen van onze inwoners en bedrijven in Koggenland bij het saneren van   asbest, heeft GBK getracht dit op korte termijn te realiseren.

 

  De overige partijen van de gemeenteraad vinden het een goed en sympathiek   voorstel, maar vinden dat dit op regionaal dan wel provinciaal niveau opgepakt   moet worden. Tevens was een van de reden om het af te wijzen, dat dit   onderwerp binnen de duurzaamheidsopdracht valt. Deze opdracht is er nog niet en   zal pas in het najaar aan de orde komen.

 

 Echter GBK heeft dit voorstel al een half jaar in behandeling om de   gezondheidsrisico´s voor mens en dier en het milieu. De overheid heeft de   toepassingen in de jaren 70 al aan banden gelegd en zelfs in de jaren 90 en   uiteindelijk in 2005 een totaal verbod ingesteld. Daarbij heeft de overheid   aangegeven dat asbest voor 1 januari 2025 verwijdert dient te worden.

 

 De gemeentes dienen actief het initiatief te nemen om te saneren en zijn zelfs in   juni 2018 door de Vereniging Nederlands Gemeente aangeschreven, het   saneringstraject te versnellen. De kosten worden voor de betrokkenen straks   onbetaalbaar en vanaf 1 januari 2025 is het de taak voor de gemeente om te   handhaven. Deze kosten worden weer vanuit het gemeenschapsgeld betaald.  

  De partijen VVD, CDA, WK en Pvda/GL vinden dat dit voorstel te vroeg komt, daar   het binnen de duurzaamheid met de koppeling voor zonnepanelen valt. DAT is NIET   de reden waarom GBK dit voorstel aandraagt. Het gaat GBK om de gezondheid van   onze inwoners en voorziet met dit loket in een collectieve aanbesteding tegen   scherpe saneringskosten. Dat er koppelkansen zijn is een van de uitwerkingen die   het loket ook aanbied.

 

 Maar om dit voorstel weg te wuiven omdat het te vroeg komt, op grotere afstand   van onze inwoners en bedrijven wordt opgepakt, en men het alleen maar   vooruitschuift, is voor GBK onbegrijpelijk. Ondanks de bevestigingen van een goed   inhoudelijk voorstel waar niemand iets tegen kan hebben, blijkt dit voor de andere   partijen wel zo te zijn.                        

 

 GBK neemt dit onderwerp voor onze   inwoners waarschijnlijk dus serieuzer dan   de rest, Voorziet dat de kosten alleen   maar stijgen en dat de gemeente (lees   inwoners) straks moet handhaven.

  Jammer dan men alleen uit en door   eigen koker wil kijken!  

 

 

Home Nieuws Vergaderingen Activiteiten/Columns Jaarplanning Programma Columns samenleving Contact Ledenpagina

 

 

 

KERNENNIEUWS

 

Avenhorn

 

Obdam

 

Spierdijk

 

Bobeldijk

 

Zuidermeer

 

Rustenburg

 

Ursem

 

De Goorn

 

Hensbroek

 

Scharwoude

 

Oudendijk

 

Berkhout

 

Grosthuizen

 

WogmeerWord lid van Gemeente Belangen Koggenland en bepaal mede wat er in uw omgeving gebeurt.

Meld u aan via het aanmeldingsformulier
of neem contact op met een van de fractieleden.
Gemeente Belangen Koggenland