Afvalstoffenheffing veel te hoog.

 

Naast het feit dat Gemeente Belangen Koggenland al 4 jaar terug aan de bel heeft getrokken met betrekking tot de hoogte van de heffingen voor het afval, heeft de Rekenkamer dit nu bevestigd.

 

In opdracht van de gemeenteraad heeft de Rekenkamer in gezamenlijkheid van meerdere raden in West Friesland een onderzoek verricht naar de in rekening gebrachte heffingen. Dit was noodzakelijk om inzicht te krijgen wat in deze heffingen berekend wordt.

 

Met de conclusies die dit onderzoek naar voren hebben gebracht, blijkt dat ook GBK het juist heeft gehad en de heffingen alleen maar geïndexeerd verhoogd zijn. Deze ontwikkeling was vastgelegd in het contract tussen de samenwerkingsovereenkomst uit 2010 tussen het CAW (samenwerkingsorgaan van de 7 West Friese gemeenten) en de HVC.  

Hierop wijzigen aanbrengen tijdens de duur van het contract, bood geen relaas om de heffingen te verlagen, daar dit immmers was vastgelegd.

 

Nu dit contract (Dienst verleningsovereenkomst) is beëindigd, ligt de route open voor een juiste doorbelasting naar onze inwoners. Hierbij kunnen dan ook alternatieven voor het gehele traject van het afval in meegewogen worden.

 

Daarnaast is het opleveren van grondstoffen uit het afval, nu ook van toepassing op de doorberekening (lees vergoeding naar onze inwoners) van de heffingen. Immers als de inwoners van Koggenland het scheiden van afval zoals men het nu doet (70%), blijft voortzetten, zal dit ten goede komen aan een drastische verlaging van de heffingen.  Dit zoals GBK destijds ook al heeft geconstateerd als zijnde differentiering van de tarieven.

 

Naast de voordelen door het scheiden van afval, heeft GBK ook het initiatief van centraal ondergronds inzamelen aangedragen om duurzamer en daardoor efficiënter te denken.

Vooralsnog zou dit voor de nieuw te ontwikkelen wijken binnen Koggenland gelden, waarna de mogelijkheid onderzocht zou worden voor een ebstaande wijk, maar de coalitie heeft dit initiatief verworpen.

 

Conclusie is dat de gemeenteraad nu een middel heeft om de inwoners tegemoet te komen, wat jarenlang niet is gebeurd. Gemeente Belangen Koggenland gaat voor het maximale en zal ook de eerder ingebrachte initiatieven meenemen.

 

 

Home Nieuws Vergaderingen Activiteiten/Columns Jaarplanning Programma Columns samenleving Contact Ledenpagina

 

 

 

KERNENNIEUWS

 

Avenhorn

 

Obdam

 

Spierdijk

 

Bobeldijk

 

Zuidermeer

 

Rustenburg

 

Ursem

 

De Goorn

 

Hensbroek

 

Scharwoude

 

Oudendijk

 

Berkhout

 

Grosthuizen

 

WogmeerWord lid van Gemeente Belangen Koggenland en bepaal mede wat er in uw omgeving gebeurt.

Meld u aan via het aanmeldingsformulier
of neem contact op met een van de fractieleden.
Gemeente Belangen Koggenland